Sale!

Rumianek Rzymski

Opis

Ten organicznie wytwarzany olejek eteryczny z rumianku rzymskiego (nazywanego też prawdziwym rumiankiem) jest destylowany parą wodną z delikatnych, przypominających stokrotki kwiatów Anthemis nobilis (synonim Chamaemelum nobile ) rosnących na pagórkowatych, zielonych terenach Oregonu w północno-zachodniej części Pacyfiku w Stanach Zjednoczonych. Ma silnie dyfuzyjny, intensywny, słodki, świeżo-owocowy i miękki ziołowy aromat z nutami jagodowymi i jabłkowymi oraz drzewnymi nutami w bazie.

Ten naturalny skarb, bogaty w estry kwasów angelikowego i tiglinowego, w tym angelany i metakrylany, stanowi aż 80% jego składu, co czyni go niezwykle skutecznym w łagodzeniu napięcia i stresu.

Wspaniale pomaga łagodzić nerwowe usposobienie i łagodzić stres, lęk i obniżony nastrój. Może działać jako łagodny środek uspokajający i pomagać w osiągnięciu głębokiego, spokojnego snu, szczególnie u osób zmagających się z bezsennością związaną z lękiem. Rumianek w ziołolecznictwie jest stosowany  na ból żołądka, zespół jelita drażliwego i jako łagodny środek nasenny.

Rumianek był stosowany jako lek od tysięcy lat, począwszy od starożytnych Egipcjan, Rzymian i Greków.

Egipcjanie poświęcili zioło słońcu i czcili je ponad wszystkie inne zioła za jego właściwości lecznicze. Zapisy hieroglificzne pokazują, że rumianek był używany kosmetycznie przez co najmniej 2000 lat. Egipskie szlachcianki stosowały preparaty z rozgniecionych płatków na skórze.

Jego właściwości antyoksydacyjne zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się, a także zwiększają produkcję kolagenu. Jego właściwości przeciwzapalne i gojące sprawiają, że jest również dobrym środkiem na gojenie się podrażnień i ran. Może pomóc w leczeniu otarć skóry, stanów zapalnych skóry, trądziku, i egzemy.

W czasach Tudorów popularne były trawniki rumiankowe. Gdy damy maszerowały w swoich ciężkich spódnicach, ładne kwiaty przypominające stokrotki uwalniały swój delikatny, słodki aromat. W rzeczywistości w średniowieczu celowo sadzono go na zielonych ścieżkach w ogrodach. Podobno, spacerowanie po roślinie wydaje się być dla niej szczególnie korzystne.

Rumianek był używany jako część pogańskich rytuałów i zaklęć w celu wzmocnienia pozytywnej energii i przywrócenia równowagi emocjonalnej i duchowej . W przeciwieństwie do niektórych ziół, które po prostu odpychają negatywną energię, uważa się, że kwiat rumianku przekształca negatywną energię w pozytywną. Magicznie rumianek jest kojarzony ze słońcem. Ma delikatną, pozytywną i ochronną energię i może pomóc w równoważeniu czakr – szczególnie splotu słonecznego i czakry gardła.

Rumianek to zioło, które zachęca do spokojnej pewności siebie i może być używane do wyciszenia umysłu podczas medytacji i praktyk manifestacji. Bywa stosowany w przyciąganiu dobrobytu, materialnego i powodzenia w biznesie. Rumianek jest wysoce ochronny.

Ja używam olejku z rumianku, neroli i boronii jako ekskluzywnych perfum, dodaję po 2-3 krople każdego na olej jojoba i wcieram w ciało po kąpieli. Rumianek z lawendą (i jojoba) z kolei pięknie mnie relaksuje przed snem (jak posmaruję twarz i dekolt) i cuudownie pielęgnuje moją skórę. To tak z własnych doświadczeń.

Pojemność 5 ml

cena z ostatnich 30 dni to 74.99 zł

Original price was: 104,00 zł.Current price is: 74,99 zł.

Poprawia samopoczucie
Dodaje
energii
Naturalne
składniki
Masz ochotę na coś więcej?

PODOBNE

Bądź z nami na bieżąco

Zapisz się do newslettera i otrzymaj infromację o nowościach na stronie
You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.
Shopping Cart